Onze huid is een van de belangrijkste organen van ons lichaam. Het beschermt ons tegen externe factoren en is een belangrijk onderdeel van ons uiterlijk. Maar wat gebeurt er als we last hebben van huidproblemen? Denk aan acne, pigmentvlekken, littekens of rosacea. Dit zijn allemaal veelvoorkomende huidaandoeningen die ons belemmeren in ons dagelijkse leven en zelfvertrouwen. Gelukkig biedt huidtherapie in veel gevallen uitkomst. In deze blog bespreken we de verschillende soorten huidtherapie en hoe dit kan helpen bij huidproblemen.
Specialist
De huidtherapeut is de specialist als het gaat om huidaandoeningen en de behandeling hiervan. De behandelingen zijn gericht op het verbeteren en herstellen van de huidconditie en het verminderen van klachten. Doorgaans kan een huidtherapeut meerdere behandelingen toepassen om de huid te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is microdermabrasie, een behandelmethode waarbij met behulp van kleine kristallen de huid wordt gepolijst. De bovenste huidlaag wordt als het ware weggeslepen, waardoor de huid glad en strak wordt. Ook wordt de aanmaak van nieuwe cellen en collageen bevorderd, wat essentieel is voor een gezonde huid.
Lasertherapie
Een andere veelvoorkomende behandeling is lasertherapie. Dit wordt toegepast bij huidaandoeningen als acne, pigmentvlekken en rosacea. Het doel van lasertherapie is het vernietigen van de oorzaak van de klacht, bijvoorbeeld de bacteriën die acne veroorzaken. Daarnaast kan lasertherapie dienen als huidverjonging, doordat de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd. Het is belangrijk om te weten dat lasertherapie alleen mag worden uitgevoerd door een gecertificeerde huidtherapeut.
Chemische peeling
Een derde veelgebruikte behandelmethode is chemische peeling. Dit is een methode waarbij de huid wordt behandeld met een chemisch product, waardoor de bovenste huidlaag wordt verweekt en afgestoten. Hierdoor wordt de huid gladder en krijgt het een frisse uitstraling. Speciaal voor pigmentvlekken is er de mélanine laserbehandeling. Hierbij wordt een specifieke golflengte gebruikt die alleen het pigment in de huid aanpakt, waardoor het pigment verdwijnt en er een egale huid ontstaat.
Camouflage
Tot slot is er camouflage. Dit is een behandelvorm waarbij gebruik wordt gemaakt van make-up om littekens, pigmentvlekken en andere huidafwijkingen te camoufleren. Het is belangrijk om hierbij de juiste techniek toe te passen en de juiste kleurkeuze te maken, wat ook weer aangeleerd en getraind moet worden
Huidproblemen zijn vaak erg vervelend, maar ze zijn gelukkig goed te behandelen met behulp van huidtherapie. Door de verschillende behandelmethodes is er altijd wel een behandeling die past bij jouw huidprobleem. Het is hierbij wel altijd belangrijk om een gecertificeerde huidtherapeut te raadplegen. Dat kan bijvoorbeeld via deze website. Zo kan hij of zij samen met jou de juiste behandeling kiezen en ben je verzekerd van een optimaal resultaat. Laat je dus niet weerhouden door huidproblemen en ontdek de mogelijkheden voor een gezonde en stralende huid met huidtherapie!